Teken hond: hoe te herkennen en bestrijden?

Teken bij honden: Teken vormen een significante bedreiging voor de gezondheid van onze honden, met het potentieel om ziektes over te dragen. Bescherming tegen deze parasieten is daarom essentieel. Dit begint bij het begrijpen van de risico’s en het herkennen van de symptomen. Dit stelt u in staat om effectief te handelen zodra u een teek op uw hond aantreft. Van het veilig verwijderen van teken tot het implementeren van preventieve maatregelen zoals natuurlijke supplementen. Met de juiste kennis en middelen kunt u ervoor zorgen dat uw hond veilig en gezond blijft, vrij van de last en risico’s van teken.

ANTI VLO BESTELLEN
teken bij honden

Het 100% natuurlijke voedingssupplement voor het voorkomen van teken bij honden

Al 7.500+ Baasjes & Kwispelde Honden in NL & BE

Mobility Support | 120 stuks

Dog Optimal’s Mobility Support supplement is een natuurlijke oplossing om gezonde gewrichten te bevorderen en het risico op leeftijd gerelateerde gewrichtsproblemen bij honden te verminderen. 

ANTI VLO BESTELLEN
 • 100% natuurlijke ingrediënten
 • Bevordert gezonde gewrichten
 • Vermindert gewrichtsproblemen

“Super fijn product om er voor te zorgen dat mijn nog jonge hond gezond kan leven! Een natuurlijk product zonder toevoegingen wat de hond helpt!”

Een teek bij uw hond gevonden? Wat nu?

Als u een teek op uw hond vindt, is het belangrijk om kalm te blijven en te weten hoe te handelen. Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheer of gastvrouw. Ze zien eruit als kleine, donkere bobbeltjes op de huid en kunnen in grootte toenemen naarmate ze meer bloed opzuigen. Honden lopen het grootste risico op teken in warmere maanden, vooral in gebieden met veel gras, struiken of onder houtachtige vegetatie waar teken op de loer liggen. Het is belangrijk om uw hond regelmatig te controleren op teken na wandelingen in dergelijke gebieden.

Veilige verwijdering van een teek bij een hond

Voor een veilige verwijdering van een teek bij een hond, volg deze stappen:

 1. Draag handschoenen: bescherm uzelf tegen mogelijke ziekteoverdracht.
 2. Gebruik een tekentang of pincet: pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van uw hond vast.
 3. Trek recht omhoog: verwijder de teek met een gestage, rechte beweging om te voorkomen dat delen van de teek in de huid achterblijven.
 4. Reinig het gebied: gebruik ontsmettingsmiddel op de bijtplek en op het gereedschap dat u gebruikt hebt.
 5. Bewaar de teek: bewaar de teek in een potje met alcohol voor eventuele latere analyse door een dierenarts.

Het is belangrijk om een teek bij een hond op de juiste manier te verwijderen. Hierdoor verkleint u de kans op infectie en beschermt u de gezondheid van uw hond. Let op tekenen van ziekte in de weken na de beet en raadpleeg een dierenarts indien nodig.

Behandelingsopties bij een tekenbeet

Behandelingsopties variëren afhankelijk van de reactie van uw hond op de beet. Als uw hond tekenen van ziekte vertoont, zoals extreme vermoeidheid, koorts, zwelling of ongewoon gedrag, is het essentieel om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan antibiotica voor honden voorschrijven om door teken overgedragen ziekten te behandelen. Preventieve behandelingen, waaronder natuurlijke supplementen, kunnen toekomstige beten helpen voorkomen.

oorzaken-jeuk-bij-hond

De risico’s van teken voor de gezondheid van uw hond

Teken vormen een aanzienlijk risico voor de gezondheid van uw hond, omdat ze verschillende ziekten kunnen overdragen:

 • Lyme ziekte: Overgedragen door de beet van een geïnfecteerde teek, kan leiden tot koorts, gewrichtspijn en zwelling, en in ernstige gevallen nierproblemen.
 • Ehrlichiose: Veroorzaakt door Ehrlichia-bacteriën, leidt tot symptomen zoals koorts, extreme vermoeidheid, en bloedstollingsproblemen.
 • Anaplasmose: Vergelijkbaar met ehrlichiose, met symptomen als koorts, spierpijn, en hoofdpijn.
 • Babesiose: Een parasitaire infectie die rode bloedcellen aanvalt, wat resulteert in bloedarmoede, koorts, en zwakte.

Naast ziekteoverdracht kan de tekenbeet zelf irritatie en allergische reacties veroorzaken, wat ongemak en jeuk bij uw hond kan veroorzaken. Het is daarom aangeraden om preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatig controleren op teken en het gebruik van tekenwerende middelen.

Anti teken hond: natuurlijke preventie

Voor natuurlijke preventie tegen teken bij een hond zijn er verschillende anti teken middelen beschikbaar die effectief kunnen zijn:

 • Essentiële oliën: oliën zoals lavendel, citroengras en eucalyptus kunnen teken afweren. Verdun ze en breng ze aan op de halsband of het bed van uw hond.
 • Appelazijn: Voeg een beetje appelazijn toe aan het drinkwater van uw hond om de zuurgraad van zijn huid te verhogen en teken af te weren.
 • Diatomeeënaarde: Dit is een poeder gemaakt van gefossiliseerde algen. Gebruik het op de vacht van uw hond om teken en andere parasieten uit te drogen en te doden.
 • Knoflook: Kleine hoeveelheden knoflook toevoegen aan de voeding van uw hond kan helpen om teken af te weren, hoewel het belangrijk is om de juiste dosering te gebruiken om toxiciteit te voorkomen.

Het is aangeraden om eerst met een dierenarts te overleggen voordat u natuurlijke preventiemethoden toepast. Zo zorgt u ervoor dat de anti teken remedie veilig en geschikt is voor uw hond.

Anti Vlo & Teek van Dog Optimal – natuurlijk middel tegen teken bij een hond

Dog Optimal’s Anti Vlo & Teek is een natuurlijk middel dat is ontworpen om uw hond te beschermen tegen teken en ander ongedierte. Dit innovatieve supplement combineert kokosolie, knoflookpoeder en appelazijn om een veilige barrière tegen teken te creëren. Verrijkt met lijnzaad, biergist en hennepzaadolie, bevordert het niet alleen een glanzende vacht, maar versterkt het ook het immuunsysteem van uw hond. Anti Vlo & Teek biedt een alomvattende benadering van de gezondheid van uw hond door parasieten af te weren en de algehele conditie te verbeteren. Kies voor dit supplement voor een natuurlijke verdediging tegen ongedierte en bevorder tegelijkertijd de gezondheid en het welzijn van uw hond.

ANTI VLO BESTELLEN

Veelgestelde vragen over teken bij een hond

Effectieve bescherming tegen teken bij een hond omvat regelmatig gebruik van preventieve middelen zoals halsbanden, spot-on behandelingen en natuurlijk middel of supplement tegen teken.

Ja, honden kunnen ziek worden van tekenbeten. Teken kunnen ziekten overbrengen, die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om teken zo snel mogelijk te verwijderen en uw hond in de gaten te houden voor symptomen van ziekte.

Een teek op uw hond is op zich onaangenaam, maar niet altijd gevaarlijk. Het risico zit in de mogelijke overdracht van ziekteverwekkers. Snelle verwijdering van de teek en goede preventieve maatregelen verlagen de kans op ziekten die door teken worden overgedragen.

Als uw hond vol teken zit, is het belangrijk om elk teek zorgvuldig te verwijderen met een tekentang of pincet, de huid te desinfecteren, en uw dierenarts te raadplegen. Mogelijk zijn er aanvullende behandelingen nodig om eventuele overgedragen ziekten te voorkomen of aan te pakken.

Een teek moet zo snel mogelijk bij een hond verwijderd worden, idealiter binnen 24 uur na bevestiging. Dit vermindert de kans op overdracht van ziekten aanzienlijk.

Gerelateerde producten

39,95
39,95
39,95
39,95
39,95
39,95