Vuurwerkangst bij honden: Hoe je je harige vriend kunt helpen tijdens de jaarwisseling

De feestdagen en speciale gelegenheden brengen vaak vreugde en opwinding met zich mee, maar voor veel honden betekenen ze ook angst en stress, vooral als vuurwerk een rol speelt. Vuurwerkangst bij honden is een veelvoorkomend probleem dat veel eigenaren jaarlijks tegenkomen. In deze blog bespreken we wat vuurwerkangst is, hoe je het herkent en belangrijker nog, hoe je je hond kunt helpen om met deze angst om te gaan.

Wat is Vuurwerkangst bij Honden?

Vuurwerkangst bij honden is een intense, negatieve reactie op het geluid en de visuele stimulatie van vuurwerk. Het kan variëren van milde nervositeit tot ernstige paniekaanvallen en heeft invloed op zowel jonge als oudere honden.

Herkennen van Vuurwerkangst

Honden uiten vuurwerkangst op verschillende manieren. De volgende gedragingen kunnen duiden op vuurwerkangst:

 1. Trillen en beven: Je hond kan beginnen te trillen of beven van angst.
 2. Verstoppen: Sommige honden zoeken een schuilplaats zoals onder meubels of in kasten om zich veilig te voelen.
 3. Blaffen of janken: Overmatig blaffen of janken is een veelvoorkomende reactie op vuurwerk.
 4. Onrustig gedrag: Constant rondlopen, hijgen en moeilijk kunnen kalmeren zijn tekenen van angst.
 5. Verlies van eetlust: Je hond kan stoppen met eten vanwege de stress.

Hoe je je Hond kunt Helpen met Vuurwerkangst

 1. Creëer een veilige plek: Maak een rustige, afgelegen ruimte waar je hond zich kan terugtrekken. Zorg voor comfortabele dekens en speelgoed om afleiding te bieden
 2. Afleiding: Speel rustige muziek of zet de tv aan om het geluid van vuurwerk te overstemmen.
 3. Trainingsmethoden: Overweeg om met een professionele trainer samen te werken om je hond te helpen zijn angst te overwinnen.
 4. Kalmerende producten: Er zijn kalmerende producten beschikbaar, zoals kalmerende vesten en natuurlijke supplementen, die kunnen helpen om de angst van je hond te verminderen.
 5. Medicatie: In ernstige gevallen kan je dierenarts medicatie voorschrijven om je hond te kalmeren.
 6. Positieve associatie: Probeer positieve associaties te creëren door je hond te belonen voor kalm gedrag tijdens vuurwerk.

Conclusie

Vuurwerkangst is een veelvoorkomend probleem bij honden, maar met begrip en zorg kun je je harige vriend helpen om deze stressvolle periodes door te komen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te zoeken naar de juiste benaderingen en hulpmiddelen die het beste bij jouw hond passen. Als vuurwerkangst ernstig is of jaarlijks terugkeert, raadpleeg dan je dierenarts voor professioneel advies en ondersteuning. Samen kun je ervoor zorgen dat je hond zich veilig en comfortabel voelt, zelfs tijdens luide vieringen.

Gerelateerd product

Al 7.500+ Baasjes & Kwispelde Honden in NL & BE

Calming Support | 120 stuks

Bekijk Calming Support Bekijk Calming Support
 • Bevordert ontspanning
 • Verlichting van stress
 • Kalmeert angst

"Oude hond moet ineens alleen thuis zijn en werd daar erg onrustig van. Na 1 dag deze koekjes gegeven te hebben zie ik haar via de camera al een stuk rustiger blijven. Dat had ik dus echt niet verwacht."

Chat openen
Hallo! Hoe kunnen we je helpen?