Diarree bij honden: Wat zijn de oorzaken en oplossingen?

Diarree is een veelvoorkomende maar onplezierige aandoening bij honden, die vaak een natuurlijke reinigingsreactie van het lichaam is. Het kan duiden op iets onschuldigs, zoals een verandering in dieet, maar ook op ernstigere gezondheidsproblemen. Vroege herkenning en juiste behandeling zijn essentieel voor het welzijn van uw hond. Dit voorkomt verdere complicaties en zorgt ervoor dat uw viervoeter snel weer op de been is. In dit stuk verkennen we de oorzaken, typen en oplossingen voor diarree, om uw hond optimaal te ondersteunen.

PROBIOTIC HEALTH BESTELLEN
Diarree_hond

Natuurlijk voedingssupplement tegen diarree: Probiotic Health van Dog Optimal

Al 7.500+ Baasjes & Kwispelde Honden in NL & BE

Mobility Support | 120 stuks

Dog Optimal’s Mobility Support supplement is een natuurlijke oplossing om gezonde gewrichten te bevorderen en het risico op leeftijd gerelateerde gewrichtsproblemen bij honden te verminderen. 

PROBIOTIC HEALTH BESTELLEN
 • 100% natuurlijke ingrediënten
 • Bevordert gezonde gewrichten
 • Vermindert gewrichtsproblemen

“Super fijn product om er voor te zorgen dat mijn nog jonge hond gezond kan leven! Een natuurlijk product zonder toevoegingen wat de hond helpt!”

Wat zijn de oorzaken van diarree bij honden?

Diarree bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk deze te herkennen voor een effectieve behandeling:

 • Dieetveranderingen: Snel overschakelen op nieuw voer kan het spijsverteringsstelsel verstoren.
 • Voedselintoleranties: Sommige honden reageren slecht op bepaalde voedingsmiddelen.
 • Infecties: Zowel bacteriële als virale infecties kunnen diarree veroorzaken.
 • Parasieten: Wormen en giardia zijn veel voorkomende boosdoeners.
 • Stress: Net als bij mensen kan stress spijsverteringsproblemen bij honden veroorzaken.
 • Onderliggende ziekten: Aandoeningen zoals lever- of nierziekten kunnen diarree uitlokken.

Als uw hond iets eet wat hij niet hoort te eten, zoals speelgoed of bedorven voedsel, kan dit ook tot diarree leiden. Aanpassingen in het dieet moeten geleidelijk gebeuren om het risico op diarree te minimaliseren. Langdurige of terugkerende diarree wijst mogelijk op een ernstiger probleem en vereist veterinaire aandacht.

Symptomen van diarree herkennen

Er zijn talloze symptomen van diarree bij honden op te noemen. In de meeste gevallen is er niet direct reden tot paniek, maar kun je dit eerst zelf proberen op te lossen. Het is echter noodzakelijk om de symptomen te herkennen voordat je hierop actie kunt ondernemen voor een tijdige behandeling:

 • Zachte, dunne ontlasting: Een duidelijk teken van diarree.
 • Verhoogde frequentie: Meer ontlasting dan normaal.
 • Inspanning bij ontlasting: Moeite met poepen wijst op ongemak.
 • Geluiden uit de buik: Borrelende darmen kunnen wijzen op spijsverteringsproblemen.
 • Slijm of bloed: Dit kan duiden op een ernstiger probleem.
 • Gedragsveranderingen: Let op stemmingswisselingen bij uw hond.
 • Lethargie: Futloosheid, koorts of vermoeidheid zijn ook tekenen.

Bij aanhoudende of ernstige symptomen is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor advies en behandeling.

stoelgang-diarree-honden

Verschillende soorten diarree bij honden

Bij honden kunnen we twee hoofdsoorten diarree onderscheiden: acute en chronische diarree.

Acute diarree

Acute diarree treedt plotseling op en is meestal kortstondig. Deze vorm kan het gevolg zijn van die veranderingen, stress, of het inslikken van iets ongeschikt. Hoewel het vaak vanzelf overgaat, is het belangrijk om uw hond goed in de gaten te houden voor tekenen van uitdroging of verslechtering.

Chronische diarree

Chronische diarree daarentegen is langduriger en kan duiden op onderliggende gezondheidsproblemen, zoals voedselallergieën, infecties, of zelfs ernstiger aandoeningen. Chronische diarree vereist medische aandacht om de oorzaak te achterhalen en effectief te behandelen. Bij beide soorten is het essentieel om alert te blijven op andere symptomen en zo nodig een dierenarts te raadplegen.

Diarree voorkomen: Preventieve behandelingen

Het voorkomen en behandelen van diarree bij honden vereist een proactieve benadering gericht op zowel voeding als andere gezondheidsfactoren. Een stabiel en evenwichtig dieet is cruciaal; plotselinge veranderingen in voeding kunnen het spijsverteringsstelsel van uw hond verstoren. Hanteer de volgende tips om diarree te voorkomen:

 • Geef nieuwe voedingsmiddelen geleidelijk om de kans op diarree te minimaliseren.
 • Regelmatige ontworming en vaccinaties helpen ook om veelvoorkomende oorzaken van diarree, zoals parasieten en virale infecties, te voorkomen.
 • Zorg voor voldoende toegang tot schoon drinkwater, vooral tijdens warm weer, om uitdroging te voorkomen.
 • Bovendien is het belangrijk om de gezondheid van uw hond nauwlettend te monitoren.
 • Maak gebruik van natuurlijke voedingssupplementen zoals Probiotic Health van Dog Optimal om de darmflora te herstellen en ondersteunen.

Bij aanhoudende of ernstige diarree, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals vermoeidheid of bloed in de ontlasting, is het essentieel om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Deze stappen kunnen helpen om diarree te voorkomen en de gezondheid en het welzijn van uw hond te waarborgen.

Natuurlijk voedingssupplement tegen diarree: Probiotic Health van Dog Optimal

Dog Optimal’s Probiotic Health is speciaal ontwikkeld met 100% natuurlijke ingrediënten, om honden te helpen aan het herstellen en behouden van een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora draagt bij aan een gezond immuunsysteem en de algehele gezondheid van je hond. Geef je hond het cadeau van een gezonde darm met Dog Optimal’s Probiotic Health.

PROBIOTIC HEALTH BESTELLEN

Veelgestelde vragen over Diarree bij honden

Bij milde diarree kunt u uw hond licht verteerbaar voedsel geven, zoals gekookte kip zonder bot en witte rijst. Zorg daarbij ook voor voldoende hydratatie. In veel gevallen kunnen voedingssupplementen zoals Probiotic Health van Dog Optimal een ondersteuning bieden aan het herstellen en behouden van een gezonde darmflora. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Diarree bij honden kan vele oorzaken hebben, waaronder dieetveranderingen, voedselintoleranties, infecties, parasieten, stress, en onderliggende ziekten. Een precieze diagnose vereist vaak een bezoek aan de dierenarts.

Ja, honden kunnen diarree krijgen van wormen. Parasitaire infecties, zoals die veroorzaakt door rondwormen, haakwormen, en giardia, kunnen leiden tot diarree. Regelmatige ontworming is belangrijk voor preventie.

Gerelateerde producten

39,95
39,95
39,95
39,95
39,95
39,95